Het CLM roept agrariërs en omwonenden van agrarische bedrijven op de aanwezigheid van en schade door halsbandparkieten op deze bedrijven te melden. Steeds vaker komt deze parkiet voor op het platteland. De eerste schadegevallen in boomgaarden zijn al gemeld. Het CLM voert in opdracht van de NVWA onderzoek uit naar de schade die de halsbandparkiet veroorzaakt aan de natuur.

De halsbandparkiet is een exotische vogel die sinds de jaren ’70 in Nederland voorkomt. Volgens vogelorganisatie Sovon leven er in Nederland inmiddels 10.000 van deze parkieten. Ze leven voornamelijk in de grote steden van de Randstad, maar breiden hun leefgebied langzaam uit naar het omliggende platteland. De parkieten eten zaden, scheuten, knoppen en vruchten. De eerste schades aan boomgaarden zijn inmiddels gemeld in Utrecht en Zuid-Holland. Op een bedrijf in Zuid-Holland komt zelfs regelmatig een groep van 150 vogels in de voorzomer appels eten.
Deze ontwikkeling verontrust het Team Invasieve Exoten van Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering van de NVWA. Alhoewel de NVWA primair geïnteresseerd is in de (negatieve) effecten voor de natuur, zijn voor een volledig risicobeeld ook dergelijke schadegevallen van belang. Daarom heeft zij het CLM gevraagd de schade veroorzaakt door de halsbandparkiet te onderzoeken. Dit onderzoek betekent niet dat er gedacht wordt over een vorm van schadecompensatie.

Fruittelers en omwonenden kunnen schade melden via: https://nl.surveymonkey.com/s/Halsbandparkiet. Bellen kan ook, naar Lex van Drongelen van het CLM, tel. 0345 – 470 770.
De halsbandparkiet is te herkennen aan de felgroene kleur en de roze tot zwarte streep in de nek. De vogel is iets kleiner dan een duif, met een lange staart en een dikke kromme, rode snavel. De halsbandparkiet trekt aandacht door een doordringende roep.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 24 juni 2014 - 17:19