Voor veel telers zorgde de nachtvorst eind oktober voor een abrupt einde van de bramen- en frambozenoogst. Telers die vooraf extra maatregelen hadden getroffen, kunnen nog dooroogsten. In deze tijd van het jaar is nachtvorst een normaal bedrijfsrisico, maar het feit dat slechts één nachtvorst de schade veroorzaakte en dat veel telers nog voor goede prijzen aan het oogsten waren, maakt het extra zuur.

In het laatste weekend van oktober daalde de temperatuur in de nacht van zaterdag op zondag op verschillende plaatsen in de oostelijke helft van het land tot -4 en -5°C. Van onder regenkappen werd tot dan toe op de meeste plaatsen nog geoogst. Door de vroege vorst is de bramenoogst tot een einde gekomen. Bij framboos is de schade rasafhankelijk. NFO-vakgroepvoorzitter René Simons in Haren noemt het opvallend dat juist de rijpe frambozen weinig schade opliepen, waarschijnlijk door het hogere suikergehalte.

Simons had de open ruimten tussen de regenkappen en ook de zijkanten al eerder dichtgemaakt met stroken plastic. Dit had hij met name gedaan om het klimaat voor de plukkers aangenamer te houden, maar nu plukt hij letterlijk de vruchten van deze voorzorgsmaatregelen. “De stroken plastic maken de kappen niet helemaal dicht, maar het is voldoende om de warme lucht vast te houden”, legt de teler uit. Niet elk jaar heeft hij financieel voordeel van deze maatregel, maar nu de prijzen oplopen tot 17 euro voor een kg frambozen geeft het een mooi staartje aan het seizoen.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 6 november 2012 - 19:00