Agro&food is met een productiewaarde van 73 miljard euro, na de topsectoren Hightech systemen en materialen en Chemie, de derde grootste topsector van Nederland. Dat blijkt uit de eerste meting in de Monitor Topsectoren die het Centraal Bureau voor Statistiek heeft uitgebracht over de negen topsectoren die het demissionaire kabinet heeft aangewezen. Opvallend voor Agro&food zijn het hoge aantal zelfstandigen (91.000) en de relatief hoge uitvoerwaarde van goederen.

In totaal voert de Nederlandse Agro&foodsector voor 14,1 miljard euro uit bij een productie van 21,1 miljard euro. Ongeveer driekwart van de productie gaat naar het buitenland.

 

Bijna een kwart van alle bedrijven in Nederland behoort in 2010 tot een topsector. Deze in totaal ruim 260.000 bedrijven zorgen samen voor 38 procent van de Nederlandse productie. Een belangrijk kenmerk van de topsectoren is dat ze exportgeoriënteerd zijn. Dit is ook terug te zien in de relatief hoge uitvoerwaarde van de topsectoren samen. Met 149 miljard euro genereren de topsectoren 40 procent van de totale uitvoerwaarde van goederen in Nederland. De topsectoren van Nederland zijn Agro&food, Chemie, Creatieve industrie, Energie, High Techsystemen en materialen, Life sciences & health, Logistiek, Tuinbouw en uitgangsmaterialen en Water. De fruitsector valt onder de topsector Tuinbouw en uitgangsmaterialen.

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 23 oktober 2012 - 18:30