“Het is nog te vroeg om conclusies te trekken over de eventuele gevolgen van de zachte winter voor fruitgewassen. Wel is het zaak om de vinger aan de pols te houden.” Dat zegt Frank Maas, onderzoeker PPO Fruit. Met name perenbomen kunnen volgens de hem actief worden bij de huidige temperaturen. Gaan de knoppen zwellen dan kan schade ontstaan wanneer hier later deze winter nog een strenge vorstperiode overheen komt. Datzelfde risico is aan de orde bij houtig kleinfruit. Bij appelbomen speelt vooral de vraag of aan de koudebehoefte wordt voldaan die nodig is om de bomen te laten uitlopen. “Maar het is nog vroeg. Volgen er in de komende maanden nog voldoende dagen met een temperatuur onder de 7 tot 10 oC, dan voorzie ik geen problemen. Het kan nog alle kanten op, maar het is wel zaak om alert te blijven.”
De hoge temperaturen hebben volgens Maas ook gevolgen voor de ziekten- en plagendruk: er zullen waarschijnlijk meer insecten overleven, waardoor de startpopulatie van bepaalde plaaginsecten hoger zal zijn.
Wouter van Teeffelen, WTE Fruitadvies, ziet dat veel fruitbomen al in ontwikkeling zijn. “De gebeurtenissen in 2012, toen we lange tijd geen winter hadden en het begin februari plotseling fors ging vriezen, hebben behoorlijk wat angst gezaaid. Maar het is te vroeg voor paniek. Aanpassingen in de snoeistrategie zijn nog niet nodig, anders ontstaan straks nog problemen met vruchtmaat en kwaliteit. Blijven de temperaturen hoog, dan zal het spuitseizoen waarschijnlijk al eerder in februari van start gaan.”

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 7 januari 2014 - 14:21