Appeltelers in de staat Washington vrezen de komst van Chinese appels na recente stappen van China om markttoegang te krijgen. Tijdens bilaterale onderhandeling op Hawaii enkele weken geleden overhandigden de VS een lijst van risicoplagen om Chinese appels buiten de deur te houden. Dat leverde de VS een berisping op van de World Trade Organization. Dat meldt www.bizjournals.com .

China en Amerika liggen al twaalf jaar in de clinch over de appelexport over en weer. Tot nu toe hebben de Amerikanen de Chinese appels steeds buiten de deur weten te houden, terwijl ze zelf wel Red Delicious en Golden Delicous mogen exporteren naar China. Toch zouden ze liever de in Washington populaire rassen als Gala willen exporteren.

China exporteert alleen Fuji-appels, maar toch verwachten Amerikaanse handelaren dat dit invloed zal hebben op de totale appelmarkt. Bij een overaanbod zal in eerste instantie de afzet van Fuji lijden onder de Chinese Fuji, maar ook andere rassen krijgen last van de Chinese Fuji, verwachten handelaren.

 

Een van de oorzaken van de Amerikaanse angst is de situatie in de sapindustrie. Door goedkope, Chinese sapimporten is de Amerikaanse sapindustrie de afgelopen jaren sterk gekrompen. Ook de afzet van de groeiende appelproductie in Washington zou hetzelfde lot kunnen ondergaan. Op dit moment bedraagt de appelproductie in Washington 125 miljoen dozen (à 18 kg), waarvan er 70 miljoen bestemd zijn voor binnenlandse consumptie.

China importeert nu op jaarbasis 2,5 miljoen dozen Red Delicious plus 1 miljoen dozen Gala en Granny Smith via de ‘grijze markt’ van Hong Kong.

 

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 18 december 2012 - 21:00