Net als in Nederland is arbeidsbesparing tijdens de oogst in de Verenigde Staten een belangrijk item. Naast de voor Nederland bekende systemen onderzoeken de VS ook de mogelijkheden van zogenoemde vacuüm pluksystemen. Onafhankelijk van elkaar bouwden twee machinebouwers een oogstmachine waarmee het vruchttransport door middel van luchtslangen gebeurt. Lees verder…

 

Bij beide machines dragen de plukkers het uiteinde van een luchtslang voor hun buik waarin de vruchten geplukt worden. De vruchten worden vervolgens opgezogen en met een kistvuller op de machine in de voorraadbakken gelegd.

Whooshh Innovations in de Amerikaanse staat Washington, levert de machine optioneel ook met een sorteerunit waarmee het geoogste fruit in twee klassen is te sorteren. Inmiddels werkt het bedrijf ook aan een introductie in Europa, maar daarover wil het bedrijf op dit moment nog niet meer kwijt. De machine is verkrijgbaar vanaf 200.000 dollar. Klik hier voor een filmpje over deze machine.

Ook machinebouwer Phil Brown van DBR Conveyor Concepts in de staat Michigan werkt al een aantal jaar aan de ontwikkeling van een vacuüm plukmachine. Deze machine kreeg ook dit jaar weer ruim aandacht in de media. Zie ook het WZZM-journaal en Youtube-filmpjes.

 

Naast deze ontwikkelingen kreeg de Washington State University een overheidsbijdrage van 548.000 dollar voor het ontwikkelen van een appeloogstrobot. Met dit geld gaat een team van onderzoekers onder andere bekijken hoe de vruchten het beste gedetecteerd kunnen worden, welke rassen geschikt zijn voor het plukken met een robot en hoeveel druk appels kunnen verdragen zonder dat schade ontstaat. Het project heeft een looptijd van drie jaar.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 24 september 2013 - 20:59