Brazilië heeft in de eerste zes maanden van dit jaar ruim 28 miljoen kg appels geïmporteerd, dat is ongeveer net zoveel als in het eerste halfjaar van 2011. Vorig jaar lagen de importen 50 procent hoger vanwege de kleine binnenlandse oogst. Ingewijden zien 2011 als een uitzonderlijk jaar en verwachten dat de importen zich weer zullen stabiliseren op het oude niveau. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Landbouw in een rapport.

 

Het appelareaal in Brazilië bedraagt 36.950 hectare en daalt jaarlijks licht vanwege het rooien van oude aanplanten. De belangrijkste rassen zijn Gala, Fuji en Eva.

De totale productie bedraagt jaarlijks circa 1,2 miljoen ton. Ook in 2011 lag de productie op dit niveau, maar eindigde bijna driekwart van de oogst als industriefruit vanwege de slechte kwaliteit, ontstaan door slechte weersomstandigheden. De oogst van dit jaar is kwalitatief beter en daardoor zijn de importen gedaald. Anderzijds is de export weer met 50 procent gestegen tot 72 miljoen kg in de eerste helft van dit jaar. Overigens is Nederland de belangrijkste afnemer (15 miljoen kg in de eerste helft van dit jaar), op afstand gevolgd door Bangladesh en andere Europese landen. Belangrijkste leveranciers van appels aan Brazilië zijn Argentinië en Chili.

Peren worden in Brazilië nauwelijks geteeld. De productie wordt geschat op 19.500 ton. De perenimporten schommelen rond de 200.000 ton.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 9 oktober 2012 - 18:30