Een appelschil bevat gemiddeld drie keer zoveel antioxidanten, in de vorm van polyphenolen, dan het vruchtvlees. Dat hebben Italiaanse onderzoekers van het instituut Laimburg vastgesteld gedurende het Apfel-fit project. Dit project werd de afgelopen vijf jaar met 1 miljoen euro gesteund vanuit het Europees fonds voor regionale ontwikkeling (FESR). Daarnaast stelden de onderzoekers een genendatabank op met daarin vierhonderd appelrassen.

 

Naast het vaststellen van de genetische profielen analyseerden de onderzoekers meer dan honderd rassen op gezondheidsstoffen zoals polyphenolen, suikers, natuurlijke zuren, vitaminen en mineralen. Uniek is dat al deze honderd rassen op de Laimburg zijn aangeplant en dus dezelfde groeiomstandigheden kennen. Dat maakt vergelijking tussen de rassen goed mogelijk.

Uit het onderzoek naar gezondheidsstoffen blijkt dat de schil drie keer zoveel polyphenolen bevat dan het vruchtvlees van een appel. De concentratie polyphenolen in de schil lag tussen de 50 en 200 mg per 100 gram fruit, terwijl die in het vruchtvlees tussen de 10 en 80 mg per 100 gram fruit lag. Ook komt in de schil een groep polyphenolen, anthocyanen, voor die in het vruchtvlees niet voorkomt.

Daarnaast ontdekten de onderzoekers dat in sommige oude rassen, zoals Tirole Spitzlederer, Kanada Renette of Boznerapfel, de concentratie aan polyphenolen in het vruchtvlees vier keer hoger was dan in andere oude en nieuwe rassen.

Het Apfel-fit-programma dat in september afloopt, krijgt een vervolg in het Pomosano-project waarbinnen gekeken wordt naar de gezondheidsstoffen in verwerkte appelproducten. Ook kijkt men naar de gezondheidsaspecten van appelrassen met rood vruchtvlees.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 14 mei 2013 - 18:30