Het Ctgb heeft een toelating in de perenteelt verleend voor het middel Atilla van de Belgische fabrikant Globachem. Atilla is een nieuwe formulering bakpoeder (werkzame stof: kaliumbicarbonaat) en wordt geïntroduceerd als perenbladvlomiddel. Door toepassing in blokbehandeling is Atilla in staat de perenbladvlodruk in de zomer onder controle te houden.

 

In België is Atilla al toegelaten sinds 2012. Op pcfruit is het middel gedurende enkele jaren getest. Onderzoeker Tim Beliën bevestigt dat Atilla in staat is de perenbladvlo-populatie gedurende de zomermaanden onder controle te houden, mits het middel in blokbehandeling wordt toegepast. Drie à vier wekelijkse behandelingen worden daartoe aangeraden. Een andere voorwaarde is dat de perenbladvlodruk bij aanvang niet te hoog is. “Het is geen Vertimec of Movento, maar het werkt goed als de druk vrij laag is”, aldus Beliën. Atilla is een contactmiddel en is in staat kleine honingdauwdruppels op te lossen. Het middel is niet regenvast. Een groot voordeel is dat van het middel geen MRL is vastgesteld. Het kan dus zonder gevaar voor residuoverschrijdingen toegepast worden.

Van Atilla is geen fytotoxische werking bekend. Andere middelen op basis van kaliumbicarbonaat gaven in het verleden dusdanige bladschade dat toepassing in de praktijk in Nederland weinig opgang vond. Atilla kent volgens de fabrikant een andere formulering waardoor een fytotoxische werking niet aan de orde is. Ook Beliën heeft in de proeven geen bladschade vastgesteld.

 

Meer informatie over Atilla is te vinden op de website van Globachem.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 2 juli 2013 - 18:30