(Klein)fruittelers doen er goed aan vanaf het einde van de bloei te beginnen met het monitoren van de Aziatische fruitvlieg Drosophila suzukii. Dat adviseerde Sylvia Hellingman van Biocontrol op de Studiedag Klein- en steenfruit die Vlamings had georganiseerd. In 2012 testte Vlamings samen met Biocontrol verschillende vallen en lokstoffen in zowel Spanje als Nederland. Een Canadese val bleek in alle proeven de meeste en zuiverste vangsten op te leveren. Ook de NFO start een project naar deze gewraakte fruitvlieg.

 

Dit jaar worden de veldproeven voortgezet en wordt verder aan de formulering gesleuteld om de werking van de val te optimaliseren. Toch adviseerde Hellingman de telers om dit voorjaar al te starten met monitoring (20-40 vallen per hectare), om te voorkomen dat teelten ten prooi vallen aan deze fruitvlieg. Tegen de Aziatische fruitvlieg zijn nog geen bestrijdingsmethoden toegelaten. Mogelijk dat intensief monitoren (200 vallen per hectare) iets kan bijdragen. Daarnaast is een goede bedrijfshygiëne zeer belangrijk. Ruim zoveel mogelijk afgevallen fruit op en laat geen fruit aan de struiken hangen.

Bij het monitoren adviseerde Hellingman in de eerste periode de gevangen vliegen goed te laten determineren. Er zijn diverse soorten Drosophila die erg op elkaar lijken. Ook is het verstandig de gevangen vliegen in een bak met vetzuur/zeep te gooien of ze direct te verbranden. Vrouwtjes dragen vaak nog bevruchte eitjes bij zich die, bijvoorbeeld op een composthoop, nog kunnen uitkomen.

Om te controleren of bij de oogst in bessen fruitvliegjes voorkomen, kunnen telers bessen in een plastic zak verzamelen. De bessen moeten in de zak geplet worden en daarna moeten een kwart kop suiker en vier glazen water worden toegevoegd. Na het schudden van de zak, moet de zak vijftien minuten met rust worden gelaten. Het fruit zal in die tijd zinken en de larven van de Aziatische fruitvlieg komen dan bovendrijven.

 

Een uitgebreide hand-out van de lezing van Sylvia Hellingman is te vinden op de website van Vlamings .

 

Ook TV Limburg besteedde aandacht aan de lezing van Hellingman. In de uitzending spreken telers hun zorgen uit en komt Hellingman aan het woord.

 

 

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 26 februari 2013 - 19:00