Agrariërs mogen na herwaardering van landbouwgrond het verschil in waarde vrijstellen van belasting. Dat is de uitkomst na een uitspraak door het Gerechtshof van Leeuwarden in een proces dat Accon AVM namens 4.000 klanten had aangespannen tegen het ministerie van Financiën en de Belastingdienst.

Volgens het Gerechtshof valt de opwaardering onder de landbouwvrijstelling. “De fiscale winst op de landbouwgronden kan worden genomen zonder dat deze gronden daadwerkelijk zijn verkocht. Er is nu geoordeeld dat er sprake is van een opwaarderingwinst die dan onder de landbouwvrijstelling valt”, aldus Marius Wijers, lid van de Raad van Bestuur van Accon AVM.
Het wordt dus mogelijk een verschil in boekwaarde vrij te stellen van belasting. Wijers: “Dit kan ook gevolgen hebben voor de verdere waardering van vaste activa. Hiervoor moet de uitspraak nog preciezer worden beoordeeld. Het ministerie van Financiën en de Belastingdienst zullen nog in cassatie gaan, maar het Gerechtshof heeft als hoogste feitenrechter in deze uitspraak de feiten definitief vastgesteld. Hierdoor verwachten wij dat deze uitspraak positief uitpakt voor onze klanten.”

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 20 mei 2014 - 17:59