In België zijn meer appels en peren geoogst dan voor de pluk werd geraamd. De appeloogst kwam 14 procent hoger uit dan de raming, de perenoogst 19 procent.

Op het congres Prognosfruit in augustus 2013 werd in de raming van de appeloogst uitgegaan van een daling van 9 procent, maar dat werd uiteindelijk een groei van 4 procent ten opzichte van 2012. Vooral Kanzi scoort vergeleken met 2012 hoog, met een toename van 45 procent. Bij peren lag de werkelijke oogst 19 procent hoger dan de raming. Van Conference werd 24,5 procent meer geplukt dan in 2012, in plaats van de voorspelde 3,5 procent. Dit blijkt uit cijfers van het VBT (Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties). Deze uitkomsten hebben te maken met een hogere productie per hectare en met een uitbreiding van het areaal Conference.

De hogere fruitproducties worden vooral veroorzaakt door grovere vruchten, meldt Veiling Haspengouw. Mede daardoor ziet men daar ook grotere voorraden. Hierbij speelt ook mee dat, door het extreem late jaar, het verkoopseizoen niet eind augustus, maar pas in de loop van september goed op gang kwam.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 2 januari 2014 - 18:22