Belgische fruitbedrijven die vorig jaar augustus tijdens de zogenoemde Pukkelpopstorm schade opliepen, hebben nog steeds geen uitkering ontvangen uit het Rampenfonds. Het Rampenfonds heeft op zijn vroegst in november pas weer geld in kas om de uitkeringen te hervatten. Ook telers in andere sectoren die te maken hadden met buitengewone schade wachten nog op hun uitkering.

Het is geen uitzondering dat de kas van het Rampenfonds leeg is. Ook dit voorjaar was er geen geld waardoor er tijdelijk geen uitbetalingen werden gedaan. Toen werd een oplossing gevonden in het verhogen van de kredietlijn tot 5 miljoen euro en een bijdrage van de Nationale Loterij van 3,471 miljoen euro.

Minister van Financiën, Steven Vanackere, wil met een nieuwe wet – waarin een nieuwe belasting op verzekeringsverrichtingen is geregeld – nog eens 11,86 miljoen euro vrij krijgen voor het noodfonds. Na goedkeuring van de wet door het parlement en publicatie in het Staatsblad treedt deze wet op zijn vroegst in november in werking. Pas dan begint men met de uitbetaling van 4,6 miljoen euro aan openstaande orders.

 

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 16 oktober 2012 - 18:30