Donderdagmiddag 12 september start de nieuwe Belgische internetveiling E-WAPA voor ongesorteerd hardfruit. E-WAPA is een initiatief van de Limburgse Tuinbouwveiling (LTV) en producentenorganisatie New Green en staat voor Electronic World Apple and Pear Auction. Ook Nederlandse telers en handelaren kunnen gebruik maken van de veiling.

 

LTV is vooral bekend als groenteveiling, maar legt zich steeds meer toe op de verkoop van hard- en zachtfruit. Opvallend is dat 70 procent van het door haar telers geleverde hardfruit wordt verkocht in voorraadkisten. LTV telt ruim veertig hardfruittelers als lid. New Green is een telersvereniging  die in 2008 ontstaan is uit een groep vrije telers in Borgloon. Inmiddels zijn 55 fruittelers lid van New Green.

LTV en New Green hebben elkaar gevonden in het nieuwe concept E-WAPA dat gedragen wordt door de verkoopteams van beide organisaties. Een opvallend verschil met bestaande systemen, zoals Service2Fruit, is dat alleen ongesorteerd product wordt aangeboden. Een vertegenwoordiger van LTV benadrukt dat LTV met het nieuwe veilsysteem niet gaat concurreren met de klok van BFV. Een ander verschil met Service2Fruit is dat alleen telers fruit kunnen aanbieden en handelaren alleen kunnen kopen. We willen geen handelaren die gaan speculeren, maar een systeem dat vertrouwen wekt, aldus LTV.

Naast LTV- en New Green-leden kunnen ook vrije (Nederlandse) telers en handelaren zich laten registreren bij E-WAPA. Telers kunnen vervolgens zelf hun product met foto en omschrijving op de veilingsite plaatsen. Voor leden van LTV en New Green kan dat ook worden verzorgd door het eigen verkoopteam dat ter plaatse de betreffende partij bekijkt en fotografeert. Na het plaatsen op de website, vindt de veiling eens per week plaats op de donderdagmiddag vanaf 13.30 uur. 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 10 september 2013 - 18:57