België verwacht bij de komende oogst 30 procent minder appels en 14 procent minder peren te oogsten. Dit is de uitkomst van de Belgische oogstramingcommissie waar diverse partijen uit de fruitsector aan deelnemen. De perenoogst wordt geraamd op 255 miljoen kg en bestaat voor zo’n 90 procent uit Conference. De appeloogst wordt geraamd op 212 miljoen kg. De ongunstige bloeiomstandigheden, het koude en natte weer en de vorst in april zijn de boosdoeners. Ook de ‘Pukkelpopstorm’ van vorig jaar heeft nog gevolgen op de aankomende oogst.

Het totale hardfruit-areaal in België blijft constant en bedraagt 15.719 hectare, waarvan 45 procent door appel wordt ingenomen en 55 procent door peer. Het appelareaal daalde met 3 procent tot 7.140 hectare, terwijl het perenareaal steeg met 3 procent tot 8.579 hectare.

Om de oogstverwachtingen van hardfruit te bepalen wordt jaarlijks een enquête gehouden bij een 150-tal fruitteeltbedrijven, verdeeld over alle Belgische provincies. De resultaten vormen de basis voor de Europese oogstramingen die op 3 augustus voorgesteld worden op het internationale Prognoscongres.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 17 juli 2012 - 16:00