Telers die van plan zijn komende winter hun boomgaard voor herinplant chemisch te ontsmetten kunnen dat beter voor 1 januari 2015 doen. De huidige toelating van metam natrium loopt op 31 december 2014 af. Als de stof toegestaan blijft, wordt de toegestane dosering ruim gehalveerd en komen er vermoedelijk aanvullende beperkingen.

De huidige Nederlandse toelating voor metam natrium is eind 2009 afgegeven voor de duur van vijf jaar. In 2009 werd na een Europese beoordeling metam natrium niet goedgekeurd.  Op basis van een Europese onmisbaarheidregeling kreeg Nederland, dankzij inzet van de NFO, ook voor herinplant boomgaarden, vijf jaar uitstel om de toelatingen in te trekken.
Inmiddels kreeg de toelatingshouder weer een Europese goedkeuring voor metam natrium. Hierin staat vermeld dat uiterlijk 31 december 2014 alle toelatingen in de EU aangepast moeten zijn aan de beperkingen van deze nieuwe toelating. Grootste beperking is de maximale hoeveelheid per hectare. De dosering wordt zeker gemaximaliseerd op 300 kg Monam per hectare. Dat is ruim een halvering van de huidige dosering voor fruit- en boomteelt.
De maatschappelijke druk op metam natrium is ontstaan door de dampwerking van het middel en de risico’s hierdoor voor omwonenden. Vanwege deze  huidige maatschappelijke discussie over grondontsmetting verwacht de NFO  dat er in Nederland aanvullende beperkingen komen die verder gaan dan het Europese besluit. Daarnaast is er voor het verlenen van  vrijstellingen in Nederland geen politiek draagvlak meer.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 20 mei 2014 - 17:46