De Belgische Fruitveiling (BFV) heeft dit voorjaar 1 miljoen euro uitgetrokken voor de aanschaf van hydrocooling en een elektronische kersensorteermachine van Unitec. Het kersenareaal breidt jaarlijks met 20 tot 30 hectare uit en bedraagt inmiddels circa 450 hectare. Volgens Karel Belmans van BFV zijn het vooral appel- en aardbeientelers die uitbreiding in een andere tak zoeken.

 

Tot vorig jaar konden BFV-telers hun kersen laten sorteren op een machine met wijkende bandprincipe. Nu de kersen elektronisch gesorteerd worden op maat en kwaliteit, merkt Belmans een toenemende interesse van telers om het sorteren uit te besteden. De sorteermachine heeft een maximum capaciteit van 3.000 kg per uur. BFV haalt op dit moment, mede vanwege het telkens wisselen van kleinere partijen, een capaciteit van 2.500 kg per uur. De Belgische telers zetten met de hoofdrassen Kordia en Regina met name in op het latere segment. Dat betekent dat de sorteerinstallatie slechts korte tijd ingezet wordt. Dit jaar kent het seizoen drie topweken, voorafgegaan en gevolgd door een rustigere week. Volgende week (week 32) is naar verwachting de laatste week dat er Belgische kersen gesorteerd worden.

Ondanks dat België een netto kersenimporteur is, zet BFV naast binnenlandse afzet ook in op export, met name naar de omringende landen. Dit jaar was vooral Duitsland een dankbare afnemer. Daarnaast worden ook verre markten, waaronder Dubai, bediend.

 

Overigens investeerde Fruitmasters dit jaar eveneens in een kersensorteermachine.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 6 augustus 2013 - 18:07