Voor de laatste keer werd in Tongeren de jaarlijkse bijeenkomst over de verlate teelt van houtig kleinfruit gehouden. Volgend jaar is ook de proeftuin pcfruit pah gevestigd in St. Truiden. Onder de verlate teelt valt de rassenproef herfstframboos onder regenkap. Maar ook het vergelijk van een teelt bramen in de kas, waarvan een deel van de planten uit de koeling komt en een deel waarvan de planten ingesnoeid zijn na de voorjaarsteelt.

Daarnaast ligt er op de proeftuin, op verzoek van de NFO, met financiering van het Productschap Tuinbouw, een proef om meer inzicht te krijgen in de teelt van een aantal nieuwe rassen, zoals Amira, Imara, Kwanza en Kweli. Binnen de proef is een vergelijk gemaakt met twee gangbare rassen, zoals Polka en Sugana. Tot nu toe is het meest opvallende dat bepaalde teeltmaatregelen, bijvoorbeeld het insnoeien van de planten om meer scheuten te krijgen wat bij Polka en Sugana standaard is, niet zonder meer op alle nieuwe rassen van toepassing zijn.

Kwanza komt uit de rassenproef als een zeer veelbelovend frambozenras naar voren, maar in de proeven blijkt, net als op enkele teeltbedrijven, dat het gedurende de teelt niet het meest makkelijke ras is.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 23 oktober 2012 - 18:30