In 2013 zijn wereldwijd 9 procent meer blauwe bessen verhandeld dan in 2012. Dat is een verdubbeling van de groei ten opzichte van 2012 en een drie keer zo sterke groei in vergelijking met andere fruitsoorten. De bes dankt zijn populariteit aan zijn gezonde eigenschappen. Dat meldt Euromonitor.

In Australië, Rusland, Tsjechië, Slowakije en Venezuela groeide de afzetmarkt het sterkst. In de VS, waar de meeste blauwe bessen verhandeld worden, bleef de markt stabiel als gevolg van verzadiging. Het enige land waar de afzet iets afnam was Italië.
Vooralsnog belemmert de hoge prijs van de bes een sterkere groei. De verwachting is echter dat de prijzen zullen dalen door de sterke volumegroei. Euromonitor schat dat de volumes tot 2018 nog met 40 procent zullen stijgen. Met name in Singapore, Filippijnen, Noorwegen, Maleisië en Zweden wordt nog een groei in de afzet verwacht. In Groot-Brittannië, waar al veel blauwe bessen worden gegeten, wordt zelfs een groei van 76 procent verwacht. Op het vaste land van Europa wordt nauwelijks groei van de consumptie verwacht, ondanks dat Spanje, Turkije, Frankrijk en Italië wereldwijd de grootste producenten zijn. Ook in Latijns-Amerika en Brazilië wordt nauwelijks een toename in de consumptie verwacht vanwege het grote aantal andere fruitsoorten dat beschikbaar is. 

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 22 april 2014 - 14:38