Vanwege de grote belangstelling voor het nieuwe appelras WA38 organiseert de Washington State University volgend voorjaar een loterij om het aantal beschikbare bomen eerlijk te verdelen. De universiteit heeft besloten pas in 2017 de eerste bomen vrij te geven om aan de grote vraag te voldoen. Dat staat in Good Fruit Grower.

WA38 is een kruising tussen de appelrassen Enterprise en Honeycrisp en is zestien jaar geleden al ontstaan. De appels zijn donkerrood en scoren hoog wat betreft de zoete en pittige smaak en bewaarbaarheid.
In 2016 zullen er 30.000 bomen beschikbaar zijn op boomkwekerijen, maar er liggen nu al aanvragen voor 50.000 bomen. Omdat de vraag zo groot is, heeft de universiteit besloten het vrijgeven van de bomen een jaar uit te stellen. De verwachting is dat er in 2017 300.000 tot 400.000 bomen beschikbaar zullen zijn. “Op die manier hebben boomkwekers  en telers, maar ook verpakkers en exporteurs voldoende tijd om hun plannen voor teelt en afzet te maken”, aldus Jim Moyer van de universiteit.
Opvallend is dat WA38 nog geen merknaam heeft. Op dit moment wordt nog gezocht naar een geschikte naam die de eigenschappen van de appel goed weergeeft. Ook is nog steeds niet bekend welk bedrijf de marketing van het ras op zich zal nemen. Beide zullen waarschijnlijk in december bekend worden gemaakt, verwacht Moyer.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 5 november 2013 - 18:47