Vanmiddag, dinsdag 17 juni, is de eerste doos Cerisa-kersen van dit seizoen gepresenteerd op het teeltbedrijf van Willie Bouwmans in Puiflijk. In totaal worden dit seizoen circa 6.000 kg exclusieve Cerisa-kersen geleverd. Kersenteler Rob Janssen, die samen met Bouwmans en Sjaak Walraven het Cerisa-concept in de markt zet, verwachtte vooraf zo’n vijftig chefs te kunnen verwelkomen. 

Twee weken geleden kreeg het Cerisa-team samen met handelspartner Rungis uit Barendrecht al een voorproefje in de boomgaard. Cerisa-ambassadeur en kok Paul van Staveren kookten toen gerechten met kersen in de boomgaard. Op Facebook is hiervan een fotoverslag te bekijken.
Vanmiddag kregen de chef-koks een rondleiding door de boomgaard en aansluitend kookte meester-kok Niels van den Berg gerechten waarin verrassende combinaties met kersen waren verwerkt. Uiteraard bedoeld om de genodigden te inspireren zelf met kersen te gaan koken.
Net als elders in Nederland worden de Cerisa-kersen dit seizoen vroeger geoogst dan anders. “Dat is gunstig voor ons, omdat dat ons afzetseizoen vergroot. Restaurants hebben vaak een zomerstop en nu hebben ze langer de tijd onze kersen te gebruiken”, aldus Janssen. Het Cerisa-seizoen is vrij kort, omdat de vroege kersenrassen niet de beoogde kwaliteit hebben. Ook de late kersenrassen vallen volgens hem af vanwege de teruglopende kwaliteit. Alleen de allerbeste kwaliteit mag het keurmerk Cerisa dragen. Janssen: “Dan heb je het niet over grote volumes. Afnemers van Cerisa-kersen kijken niet naar de prijs – Rungis verkoopt de Cerisa-kersen voor 50 euro per kilo – maar eisen wel een constante hoge kwaliteit.” Het is dan ook geen makkelijke markt. Door een enkele misstap kan zo worden afgebroken wat in jaren is opgebouwd.

Weckpotten
Om het kersenseizoen te verlengen worden de Cerisa-kersen ook in weckpotten verkocht. Hierin worden kersen van Cerisa-kwaliteit met steel verwerkt. Met name in het wildseizoen is dit product een succes.
De kersen die niet voldoen aan het Cerisa-label, worden aan huis via het reguliere handelskanaal afgezet. Tweedeklaskersen worden verwerkt tot sap.
Voor veel kersentelers is het vanwege wind- en regenschade tot nu toe geen makkelijk seizoen. Dankzij de teelt onder overkapping lukt het Bouwmans en Janssen steeds een topkwaliteit kersen te telen. Ieder jaar bepaalt Cerisa de maximale hoeveelheid Cerisa-kersen. Dit is de zogenaamde Limited Edition, de hoeveelheid Cerisa-kersen die voor dat jaar beschikbaar is. Dit jaar is deze hoeveelheid vastgesteld op 6.000 kg.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 17 juni 2014 - 17:35