Chili gaat de komende jaren meer appels en blauwe bessen exporteren. Dat verwachten het Chileense blauwebessencomité en ASOEX. Om de blauwebessenexport kracht bij te zetten starten exporteurs een intensieve campagne in diverse Europese landen.

De promotie richt zich met name op Duitsland, Groot-Brittannië, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Turkije, Polen en Rusland. In de eerste drie landen worden al Chileense blauwe bessen verkocht. De campagne loopt van december 2013 tot en met februari 2014 en bestaat grotendeels uit advertenties en artikelen in magazines van Europese supermarktketens. Met name Britse consumenten en Duitse klanten van Rewe en Real worden op deze manier benaderd. Door consumenten te informeren over beschikbaarheid, kwaliteit, voedselveiligheid, gezondheidsvoordelen  en recepten verwacht Andrew Armstrong, directeur van het Chileense blauwebessencomité, een omzetstijging te realiseren, aldus The Produce News

Appelexport
Ondanks de tegenvallende appelproductie van dit seizoen, verwacht Chili de komende tien jaar meer appels te exporteren. Afgelopen september werden appeltelers getroffen door zware nachtvorsten, waardoor de oogstverwachtingen naar beneden zijn bijgesteld. Hoewel het nog te vroeg is om een goede oogstvoorspelling te doen, verwachten onderzoekers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw dat de productie niet hoger uitkomt dan 1,30 miljoen ton. De afgelopen twee jaar bedroeg de appelproductie 1,42 miljoen ton (2013) en 1,35 miljoen ton (2012). Toch zal de totale export waarschijnlijk uitkomen op het niveau van 2012, toen 762.000 ton werd geëxporteerd. Nederland was de afgelopen twee jaar, met handelsvolumes van 48.910 en 42.509 ton, derde op de ranglijst van handelsbestemmingen. De VS zijn de belangrijkste afnemers, gevolgd door Colombia.
De groei van de appelproductie zal de komende jaren langzaam afnemen. Na jaren met areaaluitbreidingen, planten de meeste Chileense appeltelers geen appels meer bij. Reden zijn de tegenvallende financiële resultaten van de afgelopen jaren.

Overigens ondervinden exporteurs op dit moment grote hinder van de stakingen onder het overheidspersoneel dat werkzaam is bij de douane en aanverwante sectoren. Het lukt maar mondjesmaat kleine partijen zachtfruit naar buitenlandse bestemmingen te verzenden.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 3 december 2013 - 19:43