China oogst dit seizoen 20 procent meer kersen dan vorig jaar. De productie wordt geschat op 220.000 ton. Goede weersomstandigheden en uitbreiding van het areaal in de belangrijkste productiegebieden zijn de oorzaak. Dat rapporteren Amerikaanse landbouwexperts.

Ook de Chinezen hebben te maken met een vroeg seizoen dankzij hoge zomertemperaturen. Normaal vindt de Chinese kersenoogst plaats van half mei tot eind juni. Kersen in de kas worden vanaf begin maart geoogst. Omdat er nog nauwelijks koelfaciliteiten zijn in China, moet men de kersen direct afzetten. Wel is dit seizoen een eerste voorkoelinstallatie in gebruik genomen en zijn er plannen voor meer investeringen op dit gebied.
Het kersenareaal steeg het afgelopen jaar met 4 procent tot 75.000 hectare. Er is veel vraag naar kersen en de prijzen zijn goed. Hoewel de prijs eind mei in het hoogseizoen daalde tot onder de 3 euro per kg. Het belangrijkste ras dat China teelt is Brooks (Red Lantern), maar het teelt ook Bing, Sweetheart, Rainier en Lapins. Kersen worden vooral in het noorden van China geteeld, in de provincies Dalian en Yantai.
China importeert dit jaar naar verwachting 50.000 ton kersen. De afgelopen twee jaar werden 41.500 ton (2012) en 37.500 ton (2013) geïmporteerd. De vraag is of de hoge verwachtingen wat betreft import worden waargemaakt. Chili is de belangrijkste leverancier; 70 procent van de geïmporteerde kersen komt uit dit land. Slechts een klein deel, circa 3 procent, van de kersenproductie wordt verwerkt.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 29 juli 2014 - 16:54