Storex gaat binnenkort met haar Chinese partner FRT voor het eerst DCS-koeling installeren in China. Klant is de Shaanxi Haisheng Fresh Fruit Jouce-groep die een opdracht voor de installatie van 55 koelcellen (16 miljoen kg) bij Storex/FRT neerlegde. Een deel van de cellen zal met DCS-techniek worden uitgerust, waarbij gekozen is voor het automatisch meten van de ethanolwaarden. Naast koeltechniek betrekt de Haisheng-groep ook vruchtbomen uit Nederland.

Volgens Peter Kooijman van Storex heeft een delegatie van de Haisheng-groep een uitgebreid bezoek aan Nederland gebracht, waarbij er vooral aandacht was voor vruchtbomen en uitgangsmateriaal van kleinfruit. Verschillende Nederlandse kwekers hebben plantmateriaal verkocht aan de Chinezen.
De Haisheng-groep is de grootste producent van appelsapconcentraat in de wereld. Het is een beursgenoteerde onderneming met Amerikaanse aandeelhouders. Daarnaast voert de  Haisheng Group een investeringsprogramma uit voor de productie , opslag en marketing van appels en zachtfruit voor de verse markt. Het bedrijf beschikt over veertien fruitbedrijven met een gezamenlijk oppervlak van 800 hectare voor de teelt van appels, zoete kersen, kiwi’s, blauwe bessen en aardbeien. 
Storex heeft sinds 2008 een joint venture met FRT en via deze weg al verschillende opdrachten in China uitgevoerd. DCS is nog vrij nieuw in Nederland en zeker in China nog nooit toegepast. Volgens Kooijman wordt in China wel een redelijk aandeel fruit met Smartfresh, of een kopie daarvan, behandeld en bewaard. Voor wat betreft de DCS-technologie is hij niet bang voor namaak. “Niks is onmogelijk natuurlijk, maar een ethanolmeter is dusdanig ingewikkeld, die maak je niet zomaar na”, aldus Kooijman.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 30 september 2014 - 19:28