De afgelopen twee weken is opnieuw een groot aantal beregeningsproeiers gestolen van fruitpercelen. De laatste twee weken slaan de dieven vooral hun slag in de Betuwe. Bij de politie Gelderland-Zuid kwamen tussen dinsdag 9 en vrijdag 26 april vijf meldingen binnen uit Buren, Rijswijk en Eck en Wiel, aldus een woordvoerster.

 

Bij de redactie is bekend dat ook de afgelopen dagen nog sproeiers zijn gestolen. Enkele weken geleden werden in Utrecht op grote schaal sproeiers gestolen.

Volgens de politie zijn bij twee telers 90 sproeiers meegenomen, bij één 150 en bij de overige twee telers kleinere aantallen. De politie zegt weinig aan de diefstallen te kunnen doen omdat het diefstal van niet afgesloten percelen betreft buiten de bebouwde kom. “Het is aan de branche zelf om preventieve maatregelen te nemen”, aldus de politiewoordvoerster. Ook heeft de politie geen beeld van waar de sproeiers blijven. Begin april werden bij een Utrechtse oudijzerhandelaar sproeiers aangeboden, maar vluchtte de dader toen om legitimatie werd gevraagd weg. Tot nu toe zijn nog geen gestolen sproeiers teruggevonden, ook niet na eerder diefstallen. Onder telers wordt gespeculeerd dat de sproeiers wellicht een tweede leven krijgen in boomgaarden in Oost-Europa.

De NFO adviseert fruittelers alert te blijven, diefstal altijd te melden en attendeert fruittelers op de mogelijkheden van het overheidsproject Veiligheid Kleine Bedrijven, waarover ook in de nieuwsbrief van dinsdag 16 april is geschreven, zie onderstaand.

 

Subsidie op veiligheidsmaatregelen

Door de overheid is het project Veiligheid Kleine Bedrijven opgezet om kleine ondernemers te helpen hun bedrijf zo goed mogelijk te beveiligen tegen overvallen, diefstal, inbraak, agressie en andere delicten. Kleine bedrijven (maximaal vijf vestigingen met ieder maximaal tien medewerkers) kunnen gratis een veiligheidsscan laten uitvoeren en krijgen preventie-advies op maat. Ondernemers die op basis van die veiligheidsscan investeren in preventiemaatregelen krijgen de helft vergoed tot een maximum van 1.000 euro. Eén van die preventiemaatregelen is sproeierbeveiliging van PinC Agro. Het basispakket dat PinC Agro aanbiedt bestaat uit twee beveiligingssets waarmee twee afzonderlijke percelen of één groot perceel is te beveiligen. Dit pakket kost 1.800 euro, waarvan de overheid de helft vergoedt. Hoe groot de subsidiepot op dit moment nog is, is niet duidelijk, maar op = op. Telers die van plan zijn in sproeierbeveiliging te investeren, doen er goed aan hiermee niet te lang te wachten en zich goed te laten informeren. Meer informatie is te vinden op www.hoeveiligisuwzaak.nl . De sproeierbeveiliging is te vinden onder ‘Pakketten’ nummer 1.9.2.

 

Dit bericht is geplaatst op woensdag 1 mei 2013 - 19:30