Telersvereniging Xenia (TVX) streeft ernaar door te groeien naar 500 hectare Oksana/Xenia in Nederland en België, verdeeld over 75 à 80 telers.
Dat is ruim het tienvoudige van de huidige 45 hectare Xenia die momenteel door 30 Nederlandse en Belgische telers wordt geteeld. Op zaterdag 7 september hield TVX een Openmiddag op het bedrijf van Raymond Hoogendoorn in Lopikerkapel, voor geïnteresseerden van het ras Oksana dat onder merknaam Xenia wordt verkocht.Hoogendoorn was één van de eerste Nederlandse telers die in 2009 Xenia plantte. Inmiddels teelt hij bijna 4 hectare van dit ras en streeft hij naar verdere uitbreiding. Op het oudste, inmiddels vijfjarige perceel wordt de productie dit seizoen geschat op ruim 90 ton per hectare. De verwachting is dat het overgrote deel van de peren een vruchtmaat van 65 mm of groter zal hebben bij de oogst.

Voor de afzet heeft TVX, waar Xenia-telers verplicht lid van zijn, voor komend seizoen weer afspraken gemaakt met Vogelaar Vredehof. Dit bedrijf levert de peer exclusief aan Albert Heijn. De peren moeten 10 tot 15 cent per kg meer opbrengen dan de goede kwaliteit Conference, tenminste dat is de opdracht die TVX zichzelf heeft opgelegd. Naast de verkoop aan AH neemt ook export een belangrijke plaats in. Met name in Duitsland wordt Xenia goed gewaardeerd. In smaaktests kwam het ras beter uit de bus dan de Conference, Doyenné du Comice en de door Duitsers zo gewaardeerde Beurré Alexander Lucas. Overigens wordt Xenia ook in Duitsland aangeplant door telers van Marktgemeinschaft Bodensee (MABO).  Ook in Groot-Brittannië, Frankrijk en Kroatië is Xenia geplant.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 10 september 2013 - 18:54