Onderzoekers van de Michigan State University verwachten dit seizoen een dubbele hoeveelheid kersen te kunnen plukken onder de hersluitbare kappen van het Cravo-systeem ten opzichte van de buitenteelt. Er hangen niet alleen meer vruchten, ook de bladstand is beter en de ontwikkeling loopt vijftien dagen voor op de buitenteelt. 

De proef bestaat uit kersenbomen die in 2010 zijn geplant en in het voorjaar van 2013 zijn voorzien van hersluitbare kappen. Het Cravo-systeem is nog vrij nieuw en bestaat uit kappen die gedurende het teeltseizoen met behulp van een motor eenvoudig zijn te openen en te sluiten.

In 2013 oogstten de onderzoekers 153 procent meer kersen van onder de kappen dan van buiten. Onder normale regenkappen, bestaande uit stroken folie, werd toen 14 procent meer kersen geoogst dan buiten.

In een filmpje van 27 mei is te zien dat er onder de Cravo-kappen meer vruchten hangen, de bladeren groener zijn en nauwelijks windschade vertonen en de scheutlengte bijna het dubbele is ten opzichte van de buitenteelt.  

In NFO-nieuwsbrief 43 van 2013 zijn de proefresultaten van 2013 uitgebreid beschreven. Ook in framboos zijn toen proeven uitgevoerd.

 

 

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 17 juni 2014 - 17:31