Appel wordt in ons land het vaakst gegeten als tussendoortje, maar banaan is nagenoeg even populair. Peer wordt door slechts een kleine doelgroep gegeten. Van alle groenten scheppen Nederlanders bij de hoofdmaaltijd het vaakst ui op het bord, op de voet gevolgd door tomaat en paprika. Dit blijkt uit het overzicht van 2012 van de Groente- en Fruitmonitor van het Productschap Tuinbouw (PT).

 

Voor de Groente- en Fruitmonitor werden in 2012 dagelijks vijftig Nederlanders en vijftig Duitsers gevraagd naar hun eetgedrag en groenten- en fruitconsumptie van de dag ervoor. Daaruit kwam naar voren dat fruit het vaakst als tussendoortje wordt gegeten. Van de fruiteters eet ongeveer 74 procent van de Nederlanders het fruit tussendoor, 23 procent doet dit bij de lunch of avondmaaltijd en 16 procent bij het ontbijt. De Duitse cijfers wijken hier weinig van af.

Als tussendoortje wordt in Nederland het vaakst een appel gegeten (23%), maar banaan is ook favoriet (22%). Daarna volgen mandarijn (9%), sinaasappel (7%), druiven (7%), kiwi (5%), aardbeien (4%), peer (4%), nectarine (2%) en meloen (2%). Wanneer fruit bij de maaltijd wordt genuttigd, is banaan net iets meer in trek dan appel. In Duitsland worden met name minder vaak sinaasappels en mandarijnen gegeten en juist wat vaker druiven en aardbeien.

Aan consumenten die appel eten is ook gevraagd naar het ras. In Nederland staat Elstar veruit op nummer 1, gevolgd door Jonagold en Granny Smith. In Duitsland staat Elstar ook op nummer 1, maar is het verschil met Golden Delicious en Braeburn minimaal (zie tabel).

 

Tabel. Meest gegeten appelras in Nederland en Duitsland in 2012

Nederland %

Elstar 32

Jonagold/Jonagored 16

Granny Smith 10

Golden Delicious 8

(Royal) Gala 5

Kanzi 5

Braeburn 4

Junami 3

Goudreinet 2

Rubens 1

Anders 6

Weet niet 9

 

Duitsland %

Elstar 14

Golden Delicious 13

Braeburn 13

Granny Smith 10

Jonagold/Jonagored 10

(Royal) Gala 8

Rubens 1

Kanzi 1

Junami 1

Goudreinet 1

Anders 9

Weet niet 20

 

Andere opvallende zaken die uit de monitor naar voren komen zijn dat de aardappel in beide landen meestal de basis van het hoofdgerecht vormt. Salade, pasta, rijst of nasi en brood volgen op afstand. In Nederland maakt kip meestal de maaltijd compleet, in Duitsland zijn vooral gehakt en schnitzel populair.

Opvallend is dat de warme maaltijd bij bijna de helft van de Duitsers tussen de middag op tafel staat, tegen 45 procent ’s avonds. In ons land schuiven we er vooral ’s avonds voor aan (ruim 90%) tafel. 40 procent van de Nederlanders sluit de maaltijd af met een toetje, terwijl slechts een kwart van de Duitsers dit doet. Zij kiezen dan weer wel vaker voor fruit. Een derde van de Duitsers geeft de voorkeur aan fruit als toetje en ruim een derde kiest voor zuivel. In Nederland eet de meerderheid (65 %) het liefst zuivel en kiest slechts een op de vijf voor fruit.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 26 maart 2013 - 19:30