Zeer waarschijnlijk wordt nog voor komende oogst de biologische fungicide Boni Protect toegelaten. Het is een middel dat als aanvulling op het chemisch schema vlak voor de oogst en tussen twee plukken in toegepast kan worden, maar de ervaringen blijken bij navraag wisselend. Terwijl de één een werking zegt te zien, spreken anderen ervan dat ‘telers worden blij gemaakt met een dode mus’.

Boni Protect is een middel op basis van de antagonistische gist Aureobasidium pullulans en heeft volgens Koppert, die het middel op de markt brengt, een werking tegen verschillende bewaarziekten, waaronder Penicilium, Botrytis, Monilia en Gloeosporium sp. Omdat het middel geen residu achterlaat kan het tot vlak voor de oogst en tussen twee plukken in toegepast worden. Nico Harteveld van Koppert geeft aan dat het middel qua prijs is gepositioneerd tussen captan en Switch.

 

De CAF heeft Boni Protect in 2010 op Jonagold en in 2011 op Elstar in proeven toegepast. Aryan van Toorn van CAF zegt zeker een werking te zien van het middel, al was die in 2011 vanwege de lage rotpercentages niet statisch betrouwbaar. Wel geeft hij aan dat Boni Protect voor een goede werking (vergelijkbaar met een volledig chemisch schema) volgens de voorschriften van de fabrikant, dus in combinatie met een chemisch schema, moet worden toegepast. Alleen Boni Protect toepassen zonder dat het wordt vooraf gegaan door chemisch schema heeft geen afdoende werking.

Omdat het middel geen residu achterlaat, ziet Van Toorn goede kansen voor het middel.

 

Twee andere gewasbeschermingsvoorlichters, waaronder Marc Trapman van Bio Fruit Advies, zeggen dat het middel nauwelijks een bijdrage levert. In Duitsland is Boni Protect al langer toegelaten en in België sinds vorig jaar, maar het zou in de praktijk nauwelijks gebruikt worden. Trapman: “Hiermee maak je mensen blij met een dode mus”. Op botrytis zou Boni Protect nog wel enige werking hebben, omdat dit de enige schimmel zou zijn die via wondjes binnenkomt . Andere genoemde schimmelziekten infecteren de vrucht via lenticellen en daartegen zou Boni Protect niet werken.

Overigens werkt het middel alleen maar tegen botrytis als de vruchten worden gedompeld, weet Trapman op basis van proefervaringen in Duitsland. Voor dompelen is er echter geen toelating.

 

Wat betreft deze laatste uitlatingen is Koppert nog niet gehoord. Nadere berichtgeving hierover volgt nog.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 14 augustus 2012 - 19:30