De 125 miljoen euro die uitgetrokken was voor de eerste EU interventieregeling wordt lang niet benut. De NFO vindt het een slechte zaak dat de regeling in de oogst hals over de kop is dicht gegooid terwijl het er nu naar uitziet dat slecht voor 40 miljoen gaat worden uitgekeerd. Indien de regeling tijdens de oogst was opengebleven was er zeker ruimer gebruik van gemaakt. 

De NFO vindt dat nu er budget overblijft dit een extra reden is om na de tweede interventie regeling wederom met een nieuwe interventie regeling te komen. De NFO heeft dit kenbaar gemaakt bij het ministerie van EZ en COPA-COGECA. De NFO verwacht dat ook na 31 december nog een interventieregeling nodig is om daarmee een bodem in de markt te leggen. Van de huidige interventie regeling gaat een zekere werking uit nu de industrieprijs tendeert naar de bruto interventie vergoeding. De NFO is van mening dat deze op een nog hoger niveau zou moeten liggen, maar als de interventie wegvalt, kan de industrieprijs weer wegzakken en daarmee ook de prijzen van vers product. Dus met alle plussen en minnen is de NFO voorstander van verlenging van de interventie regeling na 31 december.
Nu de regeling in tegenstelling tot de berichtgeving in september niet is overtekend zal de EU geen korting toepassen op de toegekende interventie en ha bedragen bij. De NFO heeft ook bij EZ aangedrongen de betalingen van de interventieregeling naar voren te halen omdat de regeling veel eerder is dicht gegaan. EZ heeft aangegeven hieraan tegemoet te willen komen en met de uitbetaling te willen starten zodra de tweede controle bij groenoogsten is afgerond.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 4 november 2014 - 19:39