De eerste Greenbot, die te zien zal zijn op 26 juni tijdens de Polderdag 2014, is een autonome tractor die geheel zelfstandig kan functioneren in de boomgaard.  Conver, onderdeel van Dutch Power Company (DPC), ontwikkelde een volledig autonome tractor zonder plaats voor een chauffeur (stoel wel optioneel): de Greenbot.

Deze robot is onder meer speciaal ontwikkeld voor de fruit- en boomteelt en is daarom 1.30 meter breed. Conver ontwikkelde het oranje prototype, dat dit jaar wordt getest, in samenwerking met DPC-dochter Probotiq. De 0-serie komt naar verwachting voorjaar 2015 op de markt.
De Greenbot weegt 2.200 kilo en wordt aangedreven door een sterke, nieuwe Perkins 110 pk, viercilinder dieselmotor. De robot heeft een 1.000 toeren hydraulische frontaftakas en een 540 toeren mechanische aftakas achter. Verder zit er een front- en achterhef op. De robot is uitgerust met vier hydraulische dubbelwerkende ventielen. Hij heeft vierwielaandrijving en een kruipgangoptie. Er wordt momenteel een model gebouwd met brede banden en een met smalle banden.
De Greenbot heeft zowel de gepatenteerde Teach & Playback technologie als het geavanceerde ‘dynamische pad planning’-systeem (DynaMow) waarmee routes volledig van tevoren berekend kunnen worden met RTK-gps. Naast het 1.30 meter brede model is ook een 1.50 meter model in aanbouw. Volgens Conver gaat de Greenbot circa 125.000 euro kosten. Nagel en Conver worden de distributeurs.

De Greenbot gaat draaien in de fruitteelt. Hij kan al het werk doen waarbij het om herhaling van werkzaamheden gaat zoals maaien, bespuiten en frezen. Voordeel van de Greenbot is dat je zowel voor als achter deze autonome robot verschillende soorten werktuigen kunt monteren.

De Greenbot is te zien op de demodag van DPC op 26 juni, Polderdag 2014

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 24 juni 2014 - 17:33