Enkele schoolfruitleveranciers zijn een mediaoffensief begonnen nu staatssecretaris Sharon Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer heeft laten weten dat ze vindt dat de leveranciers hadden kunnen weten dat ze niet voldeden aan de Europese regels voor de schoolfruitregeling. De EU vordert in totaal 3,8 miljoen euro aan onrechtmatig verkregen subsidies terug van vier schoolfruitleveranciers. 

De reden van de terugvordering is dat de EU eist dat pas subsidie mag worden aangevraagd als bedrijven alle facturen hebben betaald. Dat was niet in alle gevallen zo, maar de leveranciers wisten niet dat dat moest. Bovendien heeft het PT, dat het schoolfruitproject voorheen uitvoerde, de bedrijven er nooit op gewezen. Dijksma schrijft in haar brief dat de bedrijven zelf op de hoogte moeten zijn van de regels en dat ze bovendien het geld moet terugvorderen om geen boete van de EU te krijgen. Ook hebben RVO.nl en de NVWA, die de regeling sinds 1 januari 2014 uitvoeren, geconstateerd dat er eveneens niet-subsidiabele kosten zijn gedeclareerd, waardoor de nieuwe betalingsaanvragen (deels) moeten worden afgewezen.

De Haagse voorzieningenrechter stelde de overheid vorige week in het gelijk. De ondernemers willen de zaak nu middels een bodemprocedure laten uitzoeken.

Dit bericht is geplaatst op woensdag 9 juli 2014 - 16:01