De weersomstandigheden voor de suzuki-fruitvlieg waren de afgelopen weken optimaal. Voor fruittelers is dat minder gunstig nieuws. De laatste weken is de aantasting in bramen en frambozen flink toegenomen. Vlamings BV meldt dat in de buitenbramen volop ei-afzet wordt gezien en dat het aantal meldingen van aardbeien- en druiventelers toeneemt.

Verwacht wordt dat de schade de komende tijd toeneemt doordat de oogstinterval in deze tijd van het jaar groter wordt. Overrijpe vruchten blijven op die manier ook langer in de boomgaard achter wat de kans op aantasting vergroot. Vanwege de voorkeur voor vochtige omstandigheden is er op dit moment meer aantasting in de buitenteelten en onder foliekappen. Wanneer de temperaturen gaan dalen is het niet uit te sluiten dat het probleem bij de binnenteelten toeneemt.
Vlamings adviseert telers de plukintervallen kort te houden en goed te controleren op zachte vruchten. Aangetast product moet zorgvuldig van het bedrijf afgevoerd worden. Voor braam, framboos en bessen  geldt een knelpuntvrijstelling voor het middel Tracer tot en met 29 oktober 2014.

Klik hier voor het uitgebreide advies:

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 23 september 2014 - 18:42