De teelt van een aantal authentieke Hollandse appelrassen verdwijnt steeds vaker naar het buitenland. Dat constateert conservenfabrikant HAK. “Wij halen zoveel mogelijk Goudreinetten uit Nederland en vullen dat aan met Goudreinetten uit Duitsland.”
HAK organiseerde op zaterdag 18 oktober een akoestisch boomgaardconcert met Ilse de Lange om de Hollandse appeloogst te vieren.

De afgelopen weken had HAK een actie waarbij consumenten door het invullen van een actiecode op de HAK-website toegang tot het boomgaardconcert konden winnen. Honderd prijswinnaars werden afgelopen zaterdag verwelkomt bij Fruittuin Verbeek in Oldebroek waar ze eerst konden kijken hoe de appeloogst in zijn werk gaat en waarna ze zelf appels konden plukken. Onder het genot van hapjes van een buffet met appelgerechten genoten de winnaars van een akoestisch concert van Ilse de Lange. De zangeres is sinds 2014 het boegbeeld van de HAK-appelmoescampagne.

HAK merkt dat de teelt van Goudreinetten in Nederland steeds meer verschuift naar Noord-Duitsland. In dat gebied is nog een behoorlijk areaal waarop het ras wordt geteeld. “We vinden het erg jammer dat de teelt om diverse redenen steeds vaker uit Nederland verdwijnt. Daarom vierden we op 18 oktober de Hollandse appel, wat ons betreft Hollands erfgoed dat we moeten liefhebben en koesteren”, aldus Nicole Freid van HAK.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 21 oktober 2014 - 18:06