Na een seizoen van appelschaarste in West-Europa en fluctuerende prijzen verwacht Gerhard Dichgans van het Italiaanse VOG komend seizoen een normale Europese oogst met een balans in vraag en aanbod. In Zuid-Tirol wordt een appelproductie van 1,05 miljoen ton verwacht, maar dat is inclusief de oogst die beschadigd is door de hagelstormen van afgelopen juli.

 

Ook Zuid-Tirol kende een koud en nat voorjaar, wat voor sommige rassen, zoals Red Delicious, heeft geleid tot een magere zetting. Toch zal de productie 10,7 procent hoger uitkomen dan in 2012, toen deze erg laag was. Wel zal de vruchtmaat kleiner zijn dan in 2012. Ook hebben zware hagelstormen medio juli plaatselijk zware schade aangericht, waardoor een substantieel deel van de oogst niet geschikt meer is voor bewaring. De hoeveelheid appels die geschikt is voor bewaring, zal maar iets groter zijn dan in 2012.

 

Dichgans verwacht, ook gezien de normale Europese oogstverwachting, stabiele prijzen op een ‘normaal’ niveau. Vanwege de late oogst en de oude voorraden die uitverkocht zijn, is er veel vraag naar de nieuwe oogst bij de VOG. Dichgans haalt aan dat er een levendige vraag was naar de eerste Gala van dit seizoen, die tien dagen later was dan normaal. Na de herfst zullen de prijzen op een stabiel niveau blijven, voorziet de VOG-voorman. Voor de afzet richt de VOG zich op de Noord-Europese (met name Duitsland) en de Scandinavische markt. Daarnaast spelen landen rond de Middellandse Zee en Noord-Afrika een steeds belangrijkere rol in de afzet van Italiaanse appels.

 

De VOG beschikt, middels haar telers, over een appelareaal van 10.000 hectare. Verdere groei in kwantiteit is op dit moment niet gewenst. De aandacht is nu vooral gericht op kwaliteitsverbetering. Dit gebeurt door het stimuleren van het planten van nieuwe klonen van bekende rassen als Royal Gala en Red Delicious en nieuwe rassen. Jazz en Kanzi behoren tot deze laatste groep en ook wordt in samenwerking met Enza ingezet op het Nieuw-Zeelandse ras Envy.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 27 augustus 2013 - 17:10