Sinds vrijdag 5 april zijn in het Kromme Rijngebied naar schatting 1.500 beregeningssproeiers gestolen van diverse fruitteeltpercelen. In het gebied tussen Bunnik en Wijk bij Duurstede sloegen de dieven meerdere nachten op rij toe en dupeerden hiermee tussen de vijftien en achttien fruittelers. Sinds telers surveilleren en er aandacht voor de diefstallen is geweest op RTV Utrecht en SBS 6 zijn er geen sproeiers meer verdwenen.

 

De dieven waren vooral uit op het koper dat in de sproeiers verwerkt is, weet Simon Oostveen, voorzitter van de NFO-afdeling Zuidoost-Utrecht. Bij een handelaar in oud ijzer zijn vorige week sproeiers aangeboden, maar toen de handelaar vroeg om legitimatie verdwenen zijn klanten in een grijze Peugeot. De auto was voorzien van een vals kenteken, bleek uit nader onderzoek.

De dieven sloegen vooral toe op afgelegen percelen en kozen blijkbaar voor de makkelijkst te verwijderen sproeiers. Maarten Gerritsen in Schalkwijk: “Bij ons is niet gestolen, terwijl vlakbij wel sproeiers meegenomen zijn. Ik denk dat dat komt omdat ze bij ons net wat hoger gemonteerd zijn. Het moest blijkbaar makkelijk gaan.”

Telers in het Utrechtse kiezen er nu voor te surveilleren en de sproeiers vast te draaien.

In de afgelopen weken zijn ook op drie bedrijven in midden Nederland en Brabant sproeiers gestolen.

In Limburg en Oost-Brabant werden vorig jaar op grote schaal beregeningssproeiers gestolen. Ook daar kiezen sommige telers er nu voor hun percelen te bewaken of te wachten met het monteren van de sproeiers tot het moment dat ze nodig zijn.

 

Subsidie op veiligheidsmaatregelen

Door de overheid is het project Veiligheid Kleine Bedrijven opgezet om kleine ondernemers te helpen hun bedrijf zo goed mogelijk te beveiligen tegen overvallen, diefstal, inbraak, agressie en andere delicten. Kleine bedrijven (maximaal vijf vestigingen met ieder maximaal tien medewerkers) kunnen gratis een veiligheidsscan laten uitvoeren en krijgen preventie-advies op maat. Ondernemers die op basis van die veiligheidsscan investeren in preventiemaatregelen krijgen de helft vergoed tot een maximum van 1.000 euro. Eén van die preventiemaatregelen is sproeierbeveiliging van PinC Agro. Het basispakket dat PinC Agro aanbiedt bestaat uit twee beveiligingssets waarmee twee afzonderlijke percelen of één groot perceel is te beveiligen. Dit pakket kost 1.800 euro, waarvan de overheid de helft vergoedt. Hoe groot de subsidiepot op dit moment nog is, is niet duidelijk, maar op = op. Telers die van plan zijn in sproeierbeveiliging te investeren, doen er goed aan hiermee niet te lang te wachten en zich goed te laten informeren. Meer informatie is te vinden op www.hoeveiligisuwzaak.nl . De sproeierbeveiliging is te vinden onder ‘Pakketten’ nummer 1.9.2.

 

 

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 16 april 2013 - 18:30