Het wetsvoorstel voor de invoering van het trekkerrijbewijs wordt pas in het najaar van 2013 aan de Tweede Kamer voorgelegd. Invoering van het T-rijbewijs zal dan ook pas in 2014 plaatsvinden. Dat schrijft minister Schultz van Haegen in een brief aan de Tweede Kamer . Het T-rijbewijs gaat gelden voor bestuurders van land- en bosbouwtrekkers (LBT’s) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS-en).

 

Uitgezonderd voor het T-rijbewijs worden LBT’s en MMBS-en die, inclusief verwisselbaar uitrustingsstuk aan de voorkant, niet breder zijn dan 130 cm en gebruikt worden voor maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuw ruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verzamelen. Ook mogen deze motorrijtuigen niet zijn voorzien van de mogelijkheid om een aanhangwagen of verwisselbare machine te trekken.

Kandidaten voor het T-rijbewijs moeten praktijkexamen afleggen op een landbouwtrekker met aanhangwagen. Ook de examenlocatie moet aan een aantal eisen voldoen, waaronder de eis dat er een valide route kan worden gereden. Het CBS zal het theorie- en praktijkexamen maken.

 

Personen die op het moment van invoeren van het T-rijbewijs in het bezit zijn van een B-rijbewijs of trekkercertificaat hoeven niet alsnog een T-rijbewijs te halen. Tot drie jaar na invoering van het T-rijbewijs kan het B-rijbewijs of trekkercertificaat worden ingeruild voor een (B +) T-rijbewijs.

 

De minister schrijft in haar brief dat ze verwacht dat er in het voorjaar van 2013 een voorstel ligt dat aangeboden kan worden aan de ministerraad. Daarna gaat dit voorstel naar de Raad van State voor advies. Pas in het najaar van 2013 zal het ter behandeling aan de Tweede Kamer worden aangeboden.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 9 oktober 2012 - 18:30