Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken Kamervragen gesteld over de prijzenoorlog in de supermarkten en de brief van Plus Supermarkten aan haar leveranciers. ‘Onder het mom van prijsverlagingen voor de consument wordt de gehele keten onder druk gezet, terwijl we weten van de prijzenoorlog in 2003 dat de consumentenprijzen na een paar weken gewoon weer stijgen’, vindt Dik-Faber. Lees verder…

 

Plus stuurde haar leveranciers onlangs een brief met de mededeling dat de markt- en margeontwikkeling van afgelopen maanden een enorme impact op de bedrijfsvoering van Plus heeft. Plus ziet dat niet alleen als haar eigen probleem, maar vindt dat ook leveranciers daarin moeten bijdragen. ‘Daarom zijn wij genoodzaakt het opgetreden margeverlies bij u in rekening te brengen’, schrijft de supermarktorganisatie aan haar leveranciers. Aan de brief is een nota toegevoegd, met daarin het berekende margeverlies en het verzoek dit binnen veertien dagen aan Plus te betalen.

De brief volgde nog maar een week nadat supermarkten in Brussel hun handtekening zetten onder een Gedragscode Handelspraktijken. Deze gedragscode is tot stand gekomen onder andere door inzet van het CBL en LTO en is juist in het leven geroepen om dergelijke praktijken te voorkomen. Ook Plus ondertekende deze gedragscode.

 

Zowel bij de NFO als LTO zijn geen gevallen bekend waarin fruittelers een dergelijke brief hebben ontvangen. Waarschijnlijk omdat leveringen aan Plus niet direct, maar via de tussenhandel verlopen. LTO opende onlangs een meldpunt voor leden die een dergelijke brief wel hadden gekregen. Tot op dit moment kwam nog maar een gering aantal meldingen binnen. Waarschijnlijk ook vanwege het feit dat de meeste LTO-leden niet zelf de brief ontvangen, maar de directe toeleveranciers van Plus, geeft Jack Luiten van LTO aan. Via de website van LTO is de gewraakte brief te downloaden.

 

Naast de aandacht van ChristenUnie-lid Dik-Faber heeft de kwestie ook de aandacht van minister Kamp van en staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken. Zij hadden afgelopen donderdag, 26 september, een gesprek met de levensmiddelenhandel en supermarkten.  De uitkomst van dit gesprek is nog niet bekend.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 1 oktober 2013 - 19:06