Het Chileense kersenareaal is de laatste jaren ieder jaar met 1.500 tot 2.500 hectare uitgebreid. Van het huidige areaal, 18.000 hectare, is 40 procent nog niet of nauwelijks in productie. De verwachting is dan ook dat de kersenproductie in dit land explosief zal stijgen de komende jaren, aldus het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Overigens was de productie in het afgelopen seizoen matig.

Chileense telers hadden te maken met relatief hoge temperaturen gedurende de wintermaanden en hagel en regen tijdens de bloei. De productie in 2012/’13 bedroeg slechts 65.325 ton, terwijl eerder nog een oogst van 92.000 ton verwacht werd. In 2011/’12 was de productie nog 85.793 ton, waarvan 70.227 ton werd geëxporteerd.

In Chili worden steeds meer barstresistente rassen geplant. Ook worden steeds zuidelijker kersen geplant. Nieuwe rassen die worden geplant, zijn onder andere Lapins, Van, Stella en Summit. Op dit moment bestaat nog bijna 90 procent van de kersen voor export uit Bing, Sweet Heart en Santina.
Een groot voordeel voor Chileense telers is dat Chili als één van de weinige landen op het zuidelijk halfrond in staat is grote hoeveelheden kersen te produceren buiten het seizoen van het noordelijk halfrond. Chili heeft 2 procent van de wereldproductie in handen, maar wel 80 procent van de productie van het zuidelijk halfrond. Belangrijkste exportbestemming is de VS. Wanneer de export de komende jaren toeneemt, zullen ook de EU, Japan en China belangrijke afnemers worden is de verwachting.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 20 augustus 2013 - 18:11