De kosten die lidstaten maken voor de distributie van schoolfruit variëren enorm. Dat blijkt uit het evaluatierapport dat de Europese Commissie onlangs uitbracht. De gemiddelde kosten voor het aankopen en verspreiden van een kg groenten of fruit bedragen volgens een schatting gemiddeld € 1,66. De meeste Oost-Europese landen blijven daaronder, maar de meest West-Europese landen besteden meer.

Estland maakt met € 0,91 per kg de laagste kosten van alle deelnemende landen gecombineerd met een relatief hoge frequentie van distributie. Ierland heeft met € 7,96 per kg de hoogste kosten. Daarna volgen Nederland (€ 6,00 per kg), België (€ 4,73 per kg), Malta (€ 4,50 per kg) en Italië (€ 4,09 per kg). De prijs die per kg product betaald wordt, speelt daarin maar een beperkte rol. Het zijn met name de distributiekosten die voor de hoge totaalkosten zorgen.

In het rapport staan ook allerlei aanbevelingen op ander gebied en ook positieve punten, benadruk Laura Willemsen, projectmanager van het Nederlandse Schoolfruitprogramma. Op dit moment is de werkgroep bezig het rapport te bestuderen en te bekijken op welke punten verbeteringen kunnen worden doorgevoerd.

 

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 6 november 2012 - 19:00