Extreme weersomstandigheden hielden fruittelers met name in het midden en zuiden van het land vorige week donderdag en vrijdag, 23 en 24 mei, alert. Overdag hagelde het op verschillende locaties terwijl in de tussenliggende nacht op veel bedrijven in het Gelderse de nachtvorstberegening werd ingeschakeld.

 

De OFH kreeg van bijna dertig fruittelers uit Nederland en België een hagelmelding. De verdeling in het aantal meldingen tussen de landen was fifty-fifty. In Nederland werden vooral bedrijven in Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg getroffen. De schade is overwegend licht tot matig, maar enkele bedrijven hebben te maken met pittige schade, aldus Gert Jan van Dijk van de OFH.

Wat betreft de nachtvorst was het voor veel bedrijven in het oostelijk deel van Gelderland op de grens of beregenen wel of niet nodig was, maar namen de meeste bedrijven geen risico, aldus Adri Streef van DLV.

De voorlichter geeft aan dat de kleine vruchtjes traag groeien door de lage temperaturen. De appelbloei heeft erg lang geduurd en op sommige plaatsen bloeien de appels nog. Door de koude was de celdeling slecht, wat vermoedelijk wel zijn effect zal hebben op de vruchtmaat. Hoe de vruchtdunning gaat uitpakken is nog moeilijk te zien, stelt Streef. “Ik heb het idee dat ons advies om vroeg Ethrel toe te passen wel goed heeft geholpen. Ook waar ATS op tijd gespoten is, heeft dit waarschijnlijk goed gewerkt. Maar niet overal is het gelukt op tijd te spuiten.” Wel geeft hij aan dat de groeikracht op veel percelen sterk is waardoor ook een sterke rui wordt verwacht.

Tussen de verscheidene rassen is nog geen verschil in groei of zetting te zien. De verschillen tussen percelen zijn op dit moment groter.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 28 mei 2013 - 18:00