Uit de NFO-monitor, die de kwaliteit van Elstar en Conference in het winkelschap meet, blijkt dat de Elstar bij de start van dit seizoen van een vergelijkbare kwaliteit was als vorig jaar. Medio oktober zijn in zeventig supermarktvestigingen metingen verricht.
 

Ondanks de grotere maten scoort circa 75 procent van de supermarkten prima op hardheid bij aankoop (hoger dan 5 kg/cm2). Vorig jaar was een opvallend goed jaar, en was dit zelfs circa 90 procent.

Het uitstalleven dit seizoen lijkt wel iets beter te zijn dan vorig jaar. In 67 procent van de supermarkten werd Elstar verkocht die na een week nog steeds een hogere hardheid had dan gemiddeld 4kg/cm2. Dat was vorig seizoen nog circa 60 procent. Ook de Elstar bloskleur is bijzonder goed en zelfs in 90 procent van de supermarkten prima.
De resultaten laten voor Conference mindere positieve cijfers zijn. Bij 30 procent van de gemeten supermarkten werd Conference aangetroffen met een gemiddelde hardheid bij aankoop hoger dan 4 kg/cm2. Dat betekent een daling ten opzichte van vorig jaar (ca. 50%) en is vergelijkbaar met het dieptepunt van november 2012 (29%). Het percentage open beschadigingen ligt met 30 procent het hoogst sinds de start van de monitor (2011) en lijkt een directe relatie te hebben met de lage hardheid. De NFO Productgroep Peer voert samen met teeltvoorlichting een analyse van het teeltseizoen uit en brengt voor het komende seizoen de leerpunten in beeld.

De weergegeven grafieken zijn in groter formaat te downloaden via onderstaande link.

 

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 26 november 2013 - 14:46