Met de Fruitbuggy, het zelfrijdende werkplateau voor snoeien, dunnen en opbinden, van Lasbedrijf Donker, kan nu ook geplukt worden. Het bedrijf ontwikkelde daartoe een plukwagen voor achter de Fruitbuggy. Deze volgwagen is uitgerust met een lossysteem voor volle kisten en kan drie lege kisten meenemen. Het bedrijf doet op dit moment bij een Noord-Hollandse klant ervaring op met de machine in V-hagen peer, aldus Kees Donker van het mechanisatiebedrijf.

 

De kisthouder op de plukwagen is in hoogte verstelbaar zodat met meerdere kisthoogtes gewerkt kan worden. De lege kisten worden met de hand van boven naar beneden op de kisthouder gezet. Wanneer de kisten zijn volgeplukt, kunnen ze automatisch worden gelost. Dit gebeurt door middel van een lier die wordt aangedreven door de accu’s (24 Volt) van de Fruitbuggy. Na het inschakelen van de lier en een duw tegen de kist kantelt het gehele frame totdat de meeglijsloffen de grasbaan raken. De meeglijsloffen openen de kiststop automatisch zodra de kist onderaan gekomen is. Hierdoor is de kist altijd te lossen ook in geval van sporen en ongelijke bodem, zegt Donker.

Hij geeft tevens aan dat de zelfsturende Fruitbuggy ook goed presteert onder natte omstandigheden. De machine heeft twee aangedreven assen, waarop optioneel dubbellucht kan worden gemonteerd. De Fruitbuggy zelf weegt 500 kg, de plukwagen 280 kg.

De plukwagen kan eventueel ook gebruikt worden bij het snoeien, dunnen en opbinden. Daartoe wordt de kisthouder verwijderd en een tweede plateau op het frame geplaatst zodat op 70 cm hoogte een werkplateau van circa 4 meter beschikbaar is. Het gehele plateau kan met pinnen eenvoudig tot een hoogte van 120 cm versteld worden.

De plukwagen is verkrijgbaar vanaf € 7.500. Deze is overigens ook te huur voor klanten met een Fruitbuggy.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 1 oktober 2013 - 19:11