Fruittelers in de omgeving van Margraten houden hun boomgaarden nauwgezet in de gaten nu op verschillende plaatsen bacterievuur is waargenomen. Vanwege de warme en vochtige weersomstandigheden van vorige week en de dreiging van hagel is direct actie ondernomen om verdere uitbreiding te voorkomen. Voorzitter van de NFO-afdeling Zuid-Limburg constateert dat de samenwerking tussen NFO, LLTB, regionale overheden en de mogelijkheid om schade te melden via www.bacterievuur.nl goed werkt.

 

De eerste aantasting is gevonden in een van de meidoornhagen die het gebied rijk is. Daarna troffen ook verschillende telers de ziekte in hun boomgaard aan. Inmiddels heeft LLTB de  aan de fruittelers in de regio de dringende oproep gedaan hun appel- en perenpercelen en de directe omgeving goed te controleren op bacterievuur.  De organisatie vraagt tevens aantastingen direct te melden. Ondanks de vakantieperiode reageren lokale overheden en de provincie Limburg alert op de meldingen wanneer deze het openbaar groen betreffen.  

 

De Limburgse televisiezender L1 filmde hoe fruitteler Wim Notermans zijn perenaanplant inspecteert. Klik hier om de uitzending te bekijken.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 6 augustus 2013 - 17:25