Er is een redelijke kans dat Nederland vanaf komende oogst peren kan exporteren naar Brazilië. Dat is het resultaat van zeer moeizame onderhandelingen die enkele jaren hebben geduurd. Vorige week bespraken de NFO, Frugi Venta en het ministerie van Economische Zaken de concepteisen die de Braziliaanse overheid heeft opgesteld. De definitieve afwikkeling wordt uiterlijk eind augustus verwacht.

Met name de eisen ten aanzien van fruitmot zijn vrij zwaar. Brazilië heeft zich begin dit jaar fruitmotvrij verklaard en eist vergaande garanties dat het Nederlandse product dat ook is. Voor de komende oogst komen alleen percelen in aanmerking voor afzet richting Brazilië, als ze zijn aangemeld voor export naar China en voldoen aan de daarvoor geldende eisen. Niet alle eisen die China stelt, gelden ook voor de export naar Brazilië. Dat betekent dat percelen die onverhoopt afvallen voor China, nog wel geschikt kunnen zijn voor Brazilië. Het voortzetten van het China-protocol kan in die gevallen toch nog zinvol kan zijn, zodat de peren mogelijk naar Brazilië geëxporteerd kunnen worden.
Het protocol moet nog wel definitief worden afgestemd tussen de autoriteiten van Brazilië en Nederland en vervolgens worden gepubliceerd in Brazilië.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 1 juli 2014 - 19:41