Mechanisch dunnen kan een te volle dracht bij Conference voorkomen. In de proef van het Louis Bolk Instituut lagen de dunningspercentages rond de 40 procent. De effecten waren duidelijk zichtbaar in de vruchtmaat, maar het dunnen kostte wel een kwart van de productie. Dat blijkt uit onderzoek dat het instituut de afgelopen drie jaar heeft uitgevoerd. Het onderzoek is op praktijkpercelen uitgevoerd met de Darwin-dunmachine.

Het beste tijdstip voor dunning blijkt het groene knopstadium. Dunning in het ballonstadium zoals bij appel is ook mogelijk, maar leidt bij een groene bloei tot beschadiging van blad en het kaalplukken van gesteltakken. Het beste is vroeg in het groene knopstadium te dunnen, waarbij knoppen gezwollen zijn en los zitten, maar nog niet te ver uitgelopen zijn zodat ze in een keer geraakt worden.

Het beste kan met een relatief hoge snelheid, 8 km per uur, en een niet al te hoog toerental, 240 toeren per minuut, zo dicht mogelijk langs de bomen gereden worden. Aangeraden wordt om eerst een stukje te testen en voor en na de dunmachine knoppen te tellen. Let ook op welk aandeel van de knoppen beschadigd is, een deel daarvan zet ook niet!

 

Kijk voor het volledige onderzoeksrapport op: http://edepot.wur.nl/237629

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 13 november 2012 - 19:00