Zowel in België als in Nederland is er meer animo om appels uit de markt te halen dan peren in het kader van de Russische boycot. Dat blijkt uit cijfers van beide overheden. Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn 255 hectare appels en 192 hectare peren aangemeld voor de regeling groen-oogsten. Voor de interventieregeling gaat het om 3.024 ton appels en 1.193 ton peren. Daarnaast zijn er nog 4 ton peren aangemeld voor de voedselbanken. 

Dat meldt Michel van der Maas, woordvoerder van RVO. Hij geeft aan dat dit de meest actuele cijfers zijn; het gaat om de stand tot en met donderdag 4 september. Pruimen of rood fruit zijn bij geen van de regelingen aangemeld.
In België sloot de regeling voor het niet-oogsten van peren al eerder op 828 hectare. Vorige week werd de regeling ook van kracht voor appel. Belgische telers melden vervolgens 930 hectare appel aan. Hoewel Fruitmasters onder de Belgische GMO-regeling valt, wil de afzetorganisatie niet meedelen of in de genoemde hectares ook fruitareaal van Fruitmastersleden is opgenomen.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 9 september 2014 - 17:29