Wat zijn in de huidige markt succesvolle Elstarmutanten? Janneke van de Velde (NFO) gaf zicht op de verhoudingen in populariteit tussen de diverse Elstarmutanten. Sinds 2009 daalt de belangstelling voor Elshof en stijgt de interesse in nieuwe mutanten. Excellent Star en Elrosa lijken het meest te worden geplant. Beide stijgen de laatste vier jaren enorm in populariteit. Elshof is evenwel nog niet uit het landschap verdwenen.                      


Vermeerderingstuinen Horst gaf aan dat circa 15 procent van zijn verkoop uit Elshof bestaat. In Duitsland is PCP verreweg de meest geliefde mutant. Die ziet men daar als de beste vervanger van Elshof vanwege de vergelijkbare vruchtvorm en bloskleur. Gondy Heijerman (PPO) gaf een toelichting op de eerste resultaten die de demoproef Elstarmutanten heeft opgeleverd. Op basis van deze metingen kreeg PPO een eerste inzicht in de verschillen tussen de mutanten, zoals de indeling in typen bloskleuring (gestreept, egaal, warmrood). Tevens vergeleken de onderzoekers vruchtmaat, pluktijdstip en hardheid. In het volgende onderzoeksjaar wordt duidelijker of dezelfde  verschillen vaker voorkomen.


Joris Wisse (CAF) hield een inleiding over de aanpak van de Productgroepen Appel en Peer en hun verbeterpunten. De productgroepen organiseren de aanpak van verbeterpunten samen met adviespartijen en afzetorganisaties zodat zij op het speerpunt kwaliteit concrete resultaten kunnen boeken. Adviezen moeten leiden tot het opstellen van normen bijvoorbeeld over het thema dunnen; de hoeveelheid peer per cm plantafstand. Daarnaast streeft men naar meer eenduidige teeltvoorlichting en -adviezen.

Dit bericht is geplaatst op vrijdag 24 januari 2014 - 09:56