Langzaam maar zeker worden er vorderingen gemaakt voor de export van peren naar China. Frugi Venta en NFO houden er rekening meer dat er dit jaar nog een overeenkomst getekend kan worden en dat nog dit seizoen (2013/’14) peren naar China geëxporteerd kunnen worden.

Frugi Venta, NFO, het Ministerie van Economische Zaken en NVWA hebben op dit moment veelvuldig overleg. Inmiddels wordt  de laatste hand gelegd aan een conceptprotocol dat aan China wordt aangeboden.
Er bestaat een kans dat dit najaar een overeenkomst getekend kan worden, tijdens de ‘High Level Meeting’ eind november in China. Geprobeerd wordt om dan ook direct toestemming te krijgen voor export naar China, ondanks dat er pas na het teeltseizoen overeenstemming zal worden bereikt.
China zal immers eisen stellen aangaande de teeltmaatregelen met name op het gebied van bacterievuur en fruitmot. In mei hebben NFO en Frugi Venta de exporteurs van peren reeds bericht over de waarschijnlijke eisen in het protocol zodat ze konden anticiperen op het moment dat de export mogelijk wordt.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 8 oktober 2013 - 17:25