De lage temperaturen van de afgelopen weken hebben met name in de teelt van blauwe bes en de overkapte teelten van framboos, braam en rode bes schade veroorzaakt. De schrale oostenwind in combinatie met bevroren waterleidingen zorgen nu bovendien voor een steeds groter vochttekort in de plant.

 

In het zuiden van het land hebben met name blauwe bessen te lijden gehad van de grote temperatuurswisselingen in de eerste helft van maart. De warme voorjaarsweek van begin maart werd gevolgd door sneeuwval en aanhoudende lage temperaturen. Met name boven het sneeuwdek daalden de temperatuur sterk, waardoor plaatselijk veel schade aan knoppen is ontstaan. De schade verschilt per perceel en per ras. Met name de Southern Highbush typen Ozark en Legacy lijken veel te hebben geleden. De harde wind van de laatste week verergert de schade door uitdroging.

In de teelten van braam, framboos en rode bes is vooral vorstschade ontstaan in de permanent overkapte teelten. De planten onder de overkappingen waren al verder uitgelopen en daardoor ook gevoeliger voor lage temperaturen. Telers melden nu zwarte knoppen.

Een gevaar op dit moment is uitdroging. Door de schrale oostenwind en het feit dat veel waterleidingen bevroren zijn, drogen planten snel uit. Een oplossing kan zijn de overkappingen ook aan de zijkanten af te sluiten met plastic of vliesdoek om de wind te breken. In de praktijk blijkt dit echter niet overal mogelijk. Ook speelt de wind parten om alles goed gesloten te houden.

Geef, zodra de leidingen ’s middags ontdooid zijn, voldoende water.

 

In de streek rond St-Truiden (België) hebben de lage temperaturen van de afgelopen weken ook schade aan perenknoppen veroorzaakt. TV Limburg zond hierover maandag 1 april een filmpje uit.

Ook in Zuid-Limburg daalde de temperatuur half maart tot -14°C. NFO-kringvoorzitter Raymond Notermans gaf vorige week in Fruitteelt aan dat op sommige plaatsen bruinverkleuring aan de mergbruggen van perenknoppen zijn ontstaan. De situatie verschilt sterk van perceel tot perceel. Of dit gevolgen voor de oogst heeft kon hij nog niet zeggen.

 

 

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 2 april 2013 - 18:30